ЦИКОРІЙ
Промисловий цикорій належить до великого сімейства айстрових, як і соняшник, кульбаба, салат або артишоки. До видів Cichoriumintybus належать цикорії, листя яких використовуються безпосередньо для приготування салатів (Цукрова голова, Кьоджа, Верона, Тревізо тощо) або після віджимання коренів, цикорії чи «чікони», а також так звані промислові цикорії, які вирощуються заради коренів. Це дворічний вид, який фермери вирощують протягом одного року для виробництва коренів і протягом двох років для виробництва насіння. Взимку після першого року посівів цвітіння почнеться після достатнього холодного періоду (яровизація); цикорій промисловий ентомофільний, тобто запилюється комахами (на відміну від бурякового анемофільного, який запилюється вітром). Без комах, без насіння!
Промисловий цикорій є витривалою рослиною, яка потребує невеликих витрат, з можливістю управління «нульовим азотом» у сучасних сортах. Однак це має деякі недоліки для фермера, такі як можливість прополки, що є ключовим моментом для невеликих цільових культур, другорядним для схвалення продукту. Щоб подолати цю проблему, у 2000-х роках Флорімон Деспре розробив сорти, стійкі до сульфонілсечовини (класу гербіцидів, які вже схвалені для цієї культури). Ці сорти отримані в результаті схрещування промислового цикорію та цикорію, в якому виявлено природну мутацію. Толерантніший сорт, таким чином, можна обробити раніше еквівалентними або нижчими дозами, маючи набагато більшу ефективність, бур’яни «молодші» і, отже, більш чутливі.
Необхідні цикли від 8 до 10 років, щоб отримати сорт, що поєднує в собі врожайність, стійкість до сходження та промислову якість. Відбір стає ще складнішим і дорожчим, якщо ми додамо інші цілі, такі як стійкість до фоми та фітофтори – двох кореневих хвороб, які є, наприклад, у Чилі, але також розвиваються в Європі.
Якість залишається основним критерієм вибору для промислового цикорію та залишається різною залежно від ринків і використання.
Для Франції та ринку напоїв необхідні продуктивні сорти, багаті розчинною сухою речовиною та з низьким рівнем аспарагіну (амінокислотний попередник акриламіду, потенційно канцерогенного продукту у дуже високих дозах).
Для Бельгії, Нідерландів та ринку інуліну нам потрібні сорти, які є врожайними та багатими на інулін, а також зі стабільним рівнем інуліну протягом всієї збиральної кампанії (холод активує деградацію інуліну).
Для покращення цих критеріїв необхідні польові випробування, лабораторні аналізи якості та генетичні аналізи. У 2010 році Флорімон Депре створив першу генетичну карту промислового цикорію (Cadalen et al., 2010), об’єднавши більшість цікавих генів. Вона також доповнила свої знання про гени та їх функції, геноми в їх повноті, повним секвенуванням цикорію.
Таким чином, наша селекційна робота дозволила подвоїти врожайність за 40 років і запропонувати сорти, багатші для виробників і менш інтенсивні за витратами.
Наукові дослідження лежать в основі відбору, робота над новими ринками та новими генами, що представляють інтерес, у партнерстві з установами та промисловими партнерами у Франції та за кордоном.