ТОКАЙ
ХРУСТКИЙ СОРТ З ВІДМІННОЮ ПРИДАТНІСТЮ ДО ЗБЕРІГАННЯ ПРИ 4°C

ОПИС СОРТУ

Токай — хрусткий сорт з високою врожайністю, який зберігає чудову якість смаження. При зберіганні при температурі 4°C, не утворює цукор. Це робить Токай дуже цікавим для органічного вирощування або виробництва, де хімічна обробка під час зберігання неможлива.

Картоплю можна вирощувати як на піщаних, так і на глинистих ґрунтах, де Токай демонструє досить хорошу посухостійкість. Крім того, Токай має сильну стійкість до внутрішніх дефектів і широку стійкість до нематоди.

Токай є цікавим вибором для тих, хто шукає міцний сорт, який витримує зберігання при температурі 4°C без втрати якості смаження.

ХАРАКТЕРИСТИКИ

  • Застосування: чіпси, пластівці, картопля фрі
  • Термін дозрівання: від середньораннього до середньопізнього — 130 днів
  • Врожайність: висока ( 75 т/га)
  • Листя: середнього розміру
  • Розмір бульби: від середнього до великого
  • Форма бульби: від овальної довго-овальної
  • Кількість бульб: 13-15 шт
  • Шкірка: жовта
  • Колір м’якоті: світло-жовтий
  • Тип приготування: Е
  • Колір смаження: 8/8/8 (колір смаження IBVL оцінено в листопаді/січні/березні)
  • Вміст сухої речовини: середній 22-23 DM% для чіпсів та фрі
  •                                            високий до 25 DM% для пластівців
  • Період спокою: тривалий
  • Нематоди: стійкість; Ro1,2,3 (6)
  • Бородавка: стійкість; бородавка 1
  • Опіки листя: висока стійкість
  • Фітофтороз бульб: помірний опір
  • Парша звичайна: висока стійкість

ПОРАДИ ЩОДО ВИРОЩУВАННЯ

Токай потрібен час, щоб звикнути до зовнішньої температури, тому не варто висаджувати безпосередньо зі сховища механічного охолодження, але тільки після того, як він відстоявся і зрівнявся із зовнішньою температурою.

Токай проростає повільно, тому гарним рішенням буде перед посадкою провести тепловий удар, щоб розпочати це навесні та забезпечити рівномірне сходження, але будьте обережні, щоб не робити цього перед дощовим періодом.

Завжди висаджуйте за гарної погоди та з хорошими ґрунтовими умовами. Температура ґрунту має бути щонайменше 8-10ºC. Залежно від розміру насіннєвої картоплі вони повинні висаджувати на глибину 10-16 см, більші бульби повинні йти глибше.

Вносити 65-70% азоту перед посадкою або, краще, під час посадки. Решту азоту внесіть не пізніше, ніж через 50 днів після появи сходів, щоб забезпечити низький вміст цукру та високий вміст сухої речовини. Крім того, переконайтеся, що рівень калію в ґрунті є високим, достатній для покращення лежкості. Вносьте необхідну кількість калію відповідно до нормального індексу.

Фосфорні добрива рекомендується вносити відповідно до стандартних рекомендацій і бажано вносити в рядок при посадці.

Зберігання

Зберігати при температурі від 6 до 8 градусів Цельсія, якщо продукція призначена для хрусткої промисловості, щоб забезпечити хорошу якість обсмажування

Зберігання насіннєвої картоплі: ≈ 4 ºC

Зберігання продовольчої картоплі: ≈ 6-8 ºC